Windows binnenkort gratis?

 Mark_Heyrman    03 mrt. 2014
 Niets    Software

Komt er binnenkort een freeware variant van Microsoft Windows?

(nieuw) Als je een beetje op de hoogte bent van ICT dan heb jij ook de geruchten door gekregen dat Microsoft bezig is met een gratis versie van Windows. Zij zouden een Windows versie uitbrengen die niets kost en nagenoeg dezelfde mogelijkheden had als de betaalde versie. Als er in het verleden sprake was van gratis Windows software dan dacht iedereen direct aan een illegale kopie en niet aan een freeware variant.

Zonder twijfel is Windows nog steeds de marktleider qua Operating Systeem voor de desktop computers en te verwachten valt dat dit de komende jaren zo zal blijven. Echter met de opkomst van de vele mobiele apparaten zoals tablets en smart phones zal de verkoop van desktop computers nog verder afnemen en zodoende ook de verkoop van Microsoft Windows. De populariteit van de mobiele devices heeft ook wel te maken met het feit dat zij goed betaalbaar zijn. En de betaalbaarheid heeft weer te maken met het gratis OS Android. Dit terwijl de aanschaf van Windows 8 soms zelfs 20% vormt van de totale aanschafwaarde van een computer of laptop. Windows 8 is eigenlijk best duur, een standaard versie voor ongeveer €90 en Windows 8 Professional kost je ongeveer €150. Zodoende zou een gratis versie van Windows eigenlijk wel begrijpelijk zijn.

Maar helaas. De geruchten zijn onjuist. Microsoft is een groot bedrijf met als doel: winst maken. Windows zal dus met of zonder advertenties erin verwerkt nooit gratis worden, ondanks het geroep van kenners en liefhebbers. Een freeware variant van bijvoorbeeld Windows 8.1 zou echt een knaller zijn voor Microsoft. En gebruikers zouden het te gek vinden. Maar het zal niet gebeuren omdat dit gewoonweg niet past bij dit lang bestaande bedrijf.