Brein en Buma Stemra zijn beiden zeer vaak in het nieuws omdat ze hard bezig zijn alle vormen van illegaal downloaden tegen te gaan. Goed of slecht?
Maandag werd bekend dat Stichting BREIN samen met de Groep Algemene Uitgevers (GAU) de illegale handel in digitale boeken gaat aanpakken. Blijkbaar staan op sites zoals Marktplaats en Speurders hele verzamelingen digitale ebooks te koop. Voor slechts 10 euro koop je al een CD die dan vol staat met ongeveer 800 e-books. Waarom BREIN? Deze stichting heeft veel ervaring met het aanpakken van alles wat met illegale downloads te maken heeft, waaronder ook de bekende P2P sites, torrents en zelfs FTD. En ook daar staan vermoedelijk e-booken aangeboden.
BREIN is trouwens actief bezig, want nog vorige week kregen ze het voor elkaar dat NZB aanbieder MasterNZB zijn deuren sloot in plaats van een rechtzaak af te wachten. FTD, die eigenlijk van hetzelfde wordt beschuldigd, wacht wel een rechtzaak af en is dus nog steeds actief. Ook Buma / Stemra blijft actief tegen het downloaden of gebruiken van muziek. Kort geleden gaf deze organisatie nog vel kritiek op de plannen van Groen Links om online muziek gratis te houden.
Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen het delen van materiaal en het verkopen ervan. Ja mag in nederland bepaalde media downloaden voor eigen gebruik (ja dit is echt toegestaan). Maar je mag het niet aanbieden aan anderen en natuurlijk zeker niet verkopen. En wat software betreft, illegaal downloaden zou niet nodig zijn als je wist hoeveel freeware of opensource alternatieven er zijn die soms bijna net zo goed zijn als de commerciele variant (voorbeelden zijn
Open Office of
Google Docs i.p.v. Microsoft office,
Avast Free Antivirus of
Panda i.p.v. NOD32 of McAfee).