Vanwege problemen met afspraken over royalties - licentiekosten met grote Engelse en Duitse muziek labels heeft Youtube besloten om muziekvideos van deze labels niet langer beschikbaar te stellen
Youtube heeft veel last van de diverse platenlabels en andere muziekorganisaties. Veel video's moeten op last van deze organisaties worden verwijderd omdat ze auteursrechten schenden of op andere wijze één of andere wet of regel overtreden. Buma Stemra maakt het bijvoorbeeld in Nederland heel lastig om op basis van Youtube video's een eigen muziek clip site op te zetten.
Onlangs ook wat problemen met de Britse rechtenorganisatie "Performing Right Society" (= PRS). Met PRS kon Youtube niet tot een goede afspraak komen over de te betalen kosten per uitgezonden stream. Volgens Google, de eigenaar van Youtube, zou het betalen van dergelijke kosten ertoe leiden dat Youtube verlies zou gaan draaien. En dus zijn britse premium-muziek-video's niet langer te bekijken op Youtube.
Lees meer over de eisen van de Duitse rechtenorganisatie GEMA.....
En vandaag is bekend geworden dat de Duitse rechtenorganisatie GEMA ook geld wil ontvangen van Youtube per uitgezonden stream van duitse videoclips. Op zich was de vergoeding per stream laag te noemen maar daar kwam de eis bij dat inzicht gegeven moest worden in het aantal gebruikers van de streams. Dit weigert Google en dus zullen vermoedelijk ook alle Duitse videoclips van Youtube worden gehaald.
Het komt allemaal erg vreemd over bij het publiek omdat de rechtenorganisaties eigenlijk meer schade brengen aan de personen die ze vertegenwoordigen dan dat ze deze mensen helpen. Het vreemde is namelijk dat uit een onderzoek van de BBC is gebleken dat het bekijken van video's op Youtube vaak kan leiden tot de aankoop van deze muziek. Van de 1500 britten die meededen aan het onderzoek gaf 50% aan dat zij vaak de muziek kopen die ze op Youtube hebben gezien / gehoord.
Maar er is nog iets..... het is één April. Mogelijk is bovenstaand nieuws dus één grote grap???