Wat is er allemaal mis met Windows 8

 Mark_Heyrman    13 mrt. 2012
 Niets    Software

Is Windows 8 iets om naar uit te kijken? Of kunnen we dit Operating Systeem gewoon overslaan?

Al sinds eind februari is er een Windows 8 Consumer Preview / consumenten uitprobeer versie beschikbaar. Je kunt dit nieuwe operating systeem van Microsoft dus al uitproberen. Maar de geluiden zijn niet zo positief. Zal dit OS nog meer floppen dan het eerdere systeem Windows Vista?

Bij het uitproberen van Win 8 moet je rekening houden dat het een soort beta versie is en dat er dus nog wat foutjes in kunnen zitten. Daar rekenen we het OS ook niet op af. Nee het gaat puur om de functies, gebruikersvriendelijkheid, logica, vormgeving, etc.

Het eerste wat opvalt is de nadruk op de touch interface. Windows 8 richt zich sterk op gebruik via touch schermen / touchscreens. Begrijpelijk gezien het succes van de iPad / tablet. Maar vergeet niet dat nog steeds veel mensen werken met een gewone PC, toetsenbord en muis. En wanneer je een muis gebruikt dan is een interface gericht op dikke vingers gewoon onhandig. En nog belangrijker, het is gewoon niet efficient! Het lijkt er ook op alsof de prioriteit lag op touchscreens en achteraf nog wat aanpassingen zijn gedaan ten behoeve van toetsenborden en muizen.

De typen interfaces sluiten niet lekker op elkaar aan. Microsoft laat de gebruiker steeds switchen tussen de klassieke interface en de Metro user interface. Het is heel erg vreemd wanneer je klikt op een titel in het Metro Start Scherm om dan opeens in een klassieke omgeving te komen zoals in de Control Panel applet of in Windows Explorer. Moeten ze dit nog afmaken of is dit hoe het straks zal blijven? Ook zien we veel Ribbon stijl menu's die erg veel kleine knopjes / elementjes bevatten die met een muis al best lastig te bereiken zijn.... met je vinger is dit haast onmogelijk. De ribbon menu's zijn duidelijk niet geschikt voor touch en dus onbegrijpelijk waarom ze de Metro interface niet doorvoeren.

En ook bevat Windows 8 eigenlijk te veel verborgen interface elementen. Beweeg je muis bijvoorbeeld over de linker onderkant van het scherm en dan zie je een soort vervanging van het oude start menu. Ga met de muis weer nog de rechter bovenkant en dan zie je de Apps die actief zijn. Ga naar rechts met de cursor en dan zie je de charms ribbon. Waarom is dit allemaal hidden?

Bron: ZDnet