Explorer in toekomst op basis van Open Source

 Mark_Heyrman    09 nov. 2008
 Niets    Algemeen

Gaat microsoft in de toekomst misschien gebruik maken van webkit, een open source web browser? Internet Explorer in toekomst misschien op basis van Open Source

Microsoft-topman Steve Ballmer vertelde tijdens een developer conferentie in Sydney, Australië dat hij open source niet wegwuift: "Open source is zeer interessant. Apple heeft WebKit al omarmd en wij zullen daar mogelijk ook naar kijken. Maar we zullen in ieder geval niet stoppen met het bouwen van onze eigen extensies voor IE8." Er wordt momenteel nog gesleuteld aan Internet Explorer versie 8 (IE8), maar Microsoft gebruikt wel nog altijd haar eigen rendering engine, genaamd Trident. Microsoft heeft beloofd dat IE8 de huidige webstandaarden beter zal ondersteunen. Firefox draait op een andere open source engine, namelijk het systeem Gecko. En de Browser Opera heeft ook weer een eigen gesloten engine (het tegenovergestelde van Open Source), namelijk Presto.

Voordelen van Open Source WebKit

WebKit kan zich naar verwachting gaan verheugen op een groeiende populariteit. WebKit wordt momenteel al gebruikt voor de mobiele versie van Safari voor de iPhone, voor de mobiele browser van Nokia en voor Google's Browser Chrome. Zou Microsoft in de nabije toekomst ook gaan kiezen voor WebKit dan zouden zij de mogelijkheid hebben om de sterk verouderde mobiele versie van IE te vervangen voor een betere versie. Persoonlijk vind ik een groot voordeel van Explorer de ondersteuning voor browser afhankelijke stijlsheets. Je kunt op eenvoudige wijze namelijk een speciale stijlsheet maken voor Internet Explorer 6 door in de HTML een uitzondering aan te geven, ongeveer als volgt: if versie < 7 dan ie6.css if versie = 7 dan ie7.css Van mij zou bovenstaande in alle Browsers verwerkt mogen worden voor alle browser versies! Tenzij ze allemaal gaan voldoen aan de standaarden!?