6 Open source tools voor netwerktoezicht

 maandag 01 december 2008 - 23:10:33 | Arne

In infoworld verscheen eind november een artikel over 6 verschillende Open source (Opensource) tools / software voor netwerktoezicht. Het artikel stelt dat als je niet weet wat je netwerk en servers elke seconde van de dag doen dat je dan eigenlijk aan het vliegen bent op de automatische piloot. En dit is niet wat een netwerkbeheerder hoort te doen. Het artikel kijkt naar 6 gratis opensource software oplossingen.

Zie de 6 oplossingen in het uitgebreide artikel.
Cacti
Cacti is, volgens infoworld, goed geschreven + goed gepresenteerd en ook nog onbegrensd aan te passen. Volgens dit artikel is er geen vergelijkbare tool, noch in de Open Source wereld als ook niet in de commerciele software wereld. Cacti is alleen wel ontwikkeld als een LAMP/WAMP (Linux/Windows, Apache, MySQL, and Perl/PHP/Python) applicatie. Dus niet geschikt voor een normale (= standaard) windows installatie.

Nagios
Nagios (niet Nachios dus) is volgens het artikel een opvallend volwassen netwerktoezichtsmodel dat geschreven is in C. Het biedt vrijwel alles wat systeembeheerders en netwerkbeheerders kunnen wensen van een toezichtspakket.

NeDi
Als je een apparaat zoekt op je netwerk, of als je gewoon wilt kunnen zien waar een bepaald apparaat zich fysiek bevindt, of waar het zich bevond dan kan NeDi van goede dienst zijn. NeDi is echter ook een LAMP-applicatie (zie Cacti). NeDi kan ook samenwerken met Cacti.

Ntop
Ntop is een uitstekende verkeerstoezichttool met een snelle en simpele Web-GUI. Het is geschreven in C en geheel zelfstandig te draaien.

Pancho
Pancho is eigenlijk gewoon een eenvoudig Perl-script dat Cisco-routers en Cisco-switches benadert. De ontwikkeling van Pancho staat eigenlijk al sinds 2005 helemaal stil, maar Pancho is nog wel goed te gebruiken.

Snort/Base
De Snort-IDS is al 10 jaar beschikbaar als open source tool. Snort is een zeer compleet inbraakdetectiesysteem dat netwerkverkeer in de gaten houdt en ook bijhoudt.

bron: infoworldgratis   


printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd