Europarlementariërs tegen Internet Censuur

 zaterdag 19 juli 2008 - 13:25:38 | Arne

Jules Maaten, VVD-Europarlementariër, heeft 17 juli 2008 een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd: de Europese Global Online Freedom Act (EU GOFA). Dit is een wet die de vrijheid op internet zou moeten garanderen. Internetbedrijven die bijvoorbeeld aan censuur meewerken, zouden een boete opgelegd moeten kunnen krijgen.

Jules Maaten: "Europa moet de promotie van de vrijheid van meningsuiting als de basis zien van het internet. De situatie in China, met de Olympische Spelen in aantocht, maakt dit des te meer actueel. De EU GOFA zal minimale bedrijfsstandaarden creëren voor een industrie die er niet in is geslaagd zichzelf te reguleren. Mensenrechten moeten ook online worden beschermd".

In het wetsvoorstel is verder opgenomen dat er twintig miljoen euro moet worden gereserveerd voor de ontwikkeling en verspreiding van anti-censuursoftware. Ook moeten internetbedrijven centraal registreren welke maatregelen ze nemen die als censuur kunnen worden uitgelegd, zoals blokkades. Volgens de VVD steunen de mensenrechtenorganisaties Reporters Without Borders en Freedom House de Europese Gofa.censuur   


printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd