Google introduceert besturingssysteem voor telefoons

 dinsdag 06 november 2007 - 03:36:00 | Josh

Google heeft maandag 'Android' aangekondigd, een compleet open softwarepakket voor mobiele telefoons. In samenwerking met de Open Handset Alliance hoopt men een einde te maken aan voor ontwikkelaars moeilijk toegankelijke apparaten.

Het pakket bestaat uit een op Linux gebaseerd besturingssysteem met middleware, interfaces en applicaties die zijn gebouwd op Java. Het hele systeem wordt opensource en belooft ontwikkelaars de vrijheid om alles aan te passen en overal bij te kunnen.

De laatste tijd was er veel speculatie dat Google zelf een telefoon uit zou gaan brengen, maar dat klopt niet: 'We bouwen geen GPhone; we zorgen ervoor dat duizend anderen een GPhone kunnen bouwen', aldus Andy Rubin, die verantwoordelijk is geweest voor de ontwikkeling van Android. Het systeem is vernoemd naar het bedrijf dat Google in augustus 2005 opkocht, waar Rubin eigenaar van was.


Concept van een Google-telefoon

Het initiatief wordt in ieder geval al gesteund door de 34 leden van de Open Handset Alliance, waar onder andere chipbakkers als Intel, Qualcomm, Marvell, nVidia en Texas Instruments bijhoren, alsmede spelers uit de softwarehoek, zoals eBay (eigenaar van Skype).

Bron : tweakers.net

Het belangrijkste is echter de ondersteuning van telefoonbouwers: Samsung, LG, HTC en Motorola hebben al toegezegd dat ze in de tweede helft van volgend jaar de eerste Android-telefoons op de markt zullen zetten. De eerste versie van de sdk zal volgende week te downloaden zijn.

De concurrentie is, zoals te verwachten valt, skeptisch over het initiatief: John O'Rourke van Microsoft wijst erop dat zijn bedrijf vijf jaar nodig heeft gehad met Windows Mobile om op het huidige marktaandeel van tien procent uit te komen. Het feit dat het gratis is zal volgens hem niet veel uitmaken. 'Ik kan je vertellen dat er nu al een aantal telefoons bestaan die gebaseerd zijn op Linux, maar ik denk niet dat iemand je zal vertellen dat het gratis is', doelende op kosten die komen kijken bij het marktklaar maken van een product.

Naast concurrentie heeft Google mogelijk ook tegenwerking van providers te vrezen, die bang zijn zelf inkomsten mis te lopen als het platform te open is. In Amerika zijn Sprint en T-Mobile wel aan boord, maar Verizon en AT&T kijken de kat nog even uit de boom. In Europa heeft Google de Duitse tak van T-Mobile, Telecom Italia en het Spaanse Telefónica omgepraat, terwijl China Telecom, NTT Docomo en KDDI in Azië telefoons gaan leveren. Over de Nederlanse markt is helaas nog niets bekend.

Googles eigen belang zit hem in het feit dat er ongeveer drie miljard mobiele telefoons zijn, waarvan nu nog maar een kleine fractie gebruikt wordt om te internetten - en dus om advertenties te bekijken. Voor een bedrijf dat 99 procent van zijn inkomsten uit reclame haalt is iedere stimulans om mensen meer online te krijgen goud waard.

google   android   


printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd