FTD verliest opnieuw van BREIN

 vrijdag 11 februari 2011 - 09:06:40 | Arne

De rechtbank in Haarlem heeft een uitspraak gedaan in het nadeel van FTD. Ondanks dat downloaden van materiaal legaal is in Nederland, is de rechtbank van mening dat FTD mensen aanspoort om illegaal digitaal materiaal te uploaden naar USEnet. De rechtbank erkent dat FTD zelf geen bijdrage levert aan het openbaar maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Maar het brengt de gebruiker wel naar plaatsen waar deze content staat. De rechter heeft FTD één maand de tijd gegeven om de verwijzingen / links naar dit materiaal weg te halen. Doen ze dit niet dan moeten ze een boete betalen van 5.000 euro per dag.

De reactie van FTD (FTD-directeur Ronald Sievers): "Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was. Helaas heeft de rechtbank nu anders besloten. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep."

Het vreemde is dat het FTD forum, de FTD tool, geen directe links toont naar de downloads. Ja, het is wel mogelijk door bijvoorbeeld FTD Watchdog te installeren... maar binnen FTD zie je alleen een bestandsnaam. Dus er zijn geen directe verwijzingen te vinden, alleen indirecte door middel van bestandsnaam en usenet groep. Vroeger waren deze NZB links wel direct aanwezig, echter deze zijn al direct na de aanklacht van BREIN verwijderd uit de gratis tool.

Kan een rechter het discussieren over illegaal materiaal verbieden? Stel dat je uit FTD zelfs de vermelding van bestandsnamen zou verwijderen? Dan is het puur een discussie over een film of software die "ergens" op de nieuwsgroepen staat. Alleen, hoe kun je dan vervolgens achterhalen waar deze film te vinden is? Bestandsnamen als rambo-2-film.rar moet je niet gaan gebruiken natuurlijk.

De grote vraag is, zal FTD in zijn geheel gaan stoppen? Moeten de downloaders een nieuwe oplossing gaan zoeken? Andere forums misschien? Andere software? We zullen het in de gaten houden.
printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd