FTD in beroep tegen verbod bestandsnaam gebruik

 woensdag 19 mei 2010 - 10:13:00 | Arne

In het programma FTD kunnen spotters (posters bestaan niet meer namelijk) aangeven waar zij op USENET een stukje software, een filmpje of muziekje zijn tegen gekomen. Leden van de FTD community kunnen dan op basis van deze spot op eenvoudige wijze deze download vinden, een NZB bestandje maken en vervolgens de film, mp3, software, game etc. downloaden. Vroeger was het mogelijk om in FTD gewoon op de NZB knop te klikken en zo de RAR bestanden te downloaden. Echter vanwege BREIN hebben de makers van FTD besloten deze knop te verwijderen (al is het de vraag of het verwijzen naar illegale downloads volgens de wet echt verboden is). (met FTD Watchdog kun je dit echter weer terug krijgen)

Vorige week heeft Eyeworks (het bedrijf van Reinout Oerlemans, de oude Arnie) de rechtbank verzocht het noemen van de bestandsnamen gerelateerd aan de film "komt een vrouw bij de dokter" te verbieden. Je kunt namelijk met behulp van alleen de bestandsnaam de film al downloaden. Tot de verassing van velen is de rechtbank het hiermee eens en hebben ze FTD verboden de bestandsnaam van deze vrouw bij dokter film te vermelden. De advocaat van FTD, de jurist Arnoud Engelfriet, vindt dit allemaal erg vreemd. Hij zegt daarover in een interview; "Het praten over ongeautoriseerde mediabestanden of zelfs het publiceren van links naar die bestanden is geen schending van het auteursrecht, zo hebben rechters de afgelopen zes jaar in elke zaak bepaald. Dit vonnis gaat daar tegenin.". En met dit argument zal vandaag een kort geding dienen en mogelijk moet de uitspraak dan toch worden herroepen.

Ik kan mij nog wel voorstellen dat het verwijzen naar illegale downloads ook volgens de wet verboden zal worden. Dit is vergelijkbaar met heling. Je weet dat het gestolen is en toch koop je het of verkoop je het zelfs door. Maar het niet mogen noemen van bestandsnamen of websites, dat gaat wel erg ver. Je zou dan in de toekomst in de gevangenis gezet kunnen worden omdat je op straat "Hé daar rijdt een gestolen auto!" hebt geroepen. Of je schrijft op jouw website gewoon een naam van iets / typt een stukje tekst en dit blijkt een bestandsnaam te zijn van een illegale download... hupsakee een boete van 5.000 euro. Ik begrijp de frustratie van licentiehouders / auteurs / creatieven, maar je moet alles wel redelijk houden.
printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd