Google managers krijgen voorwaardelijke celstraf

 woensdag 24 februari 2010 - 18:09:44 | Arne

Soms dan moet je een bericht 2 keer lezen om het goed te begrijpen. Maar het is echt waar, het grote Google moest bijna echt in de gevangenis. Maar het gaat hier dan wel om een Italiaanse uitspraak van een Italiaanse rechter. Ja Italie is een land in Europa, maar toch werkt het daar op bepaalde gebieden heeeeeel anders dan in bijvoorbeeld Nederland of Frankrijk.

Wat is er aan de hand? Het gaat om een bij Google-Video geuploade video / een filmpje waarop te zien was dat een autistische jongen in elkaar werd geslagen door niet 1 maar 4 scholieren. Natuurlijk gaf dit filmpje veel ophef en het is toen door Google uiteindelijk offline gehaald. De eigenaren van Google Video (eveneens van YouTube) hebben te traag gereageerd, zo vindt althans de openbaar aanklager in Milaan. Google vindt dit een verbazingwekkend vonnis en gaat begrijpelijk in hoger beroep om deze uitspraak aan te vechten. Google vindt dat een dergelijke uitspraak de vrijheid van meningsuiting aantast. Daarnaast geeft Google aan dat ze juist actief met de autoriteiten hebben meegewerkt om de uploader op te sporen.

Natuurlijk is het een vreemde gang van zaken. Google heeft met de mishandeling niets te maken, ook spoort Google mensen niet aan tot het in elkaar slaan van anderen. Aan de andere kant, de video was in mei 2006 gemaakt, in september op Google Video geplaatst en pas in November door de redactie weer offline gehaald. De smakeloze video heeft dus bijna 2 maanden online gestaan. Ondanks dat elke minuut 20 uur aan video wordt geupload zouden de beheerders dergelijke filmpjes toch veel sneller offline moeten halen. Grote platenmaatschappijen hoeven maar te piepen en de video gaat eraf.

Is deze situatie te vergelijken met bijvoorbeeld een huiseigenaar / gemeente verantwoordelijk stellen voor graffiti met racistische leuzen? Of een autofabrikant aanspreken op het feit dat met hun auto een aanslag is gepleegd?

En wat is de relevantie met Freeware? De relevantie is minimaal behalve dat uploaden van video's ook gratis is en dat je hier software kunt downloaden waarmee je illegaal materiaal kunt ophalen en verspreiden. Laten we ons zelf aan de wet houden en dan blijven de vrijheden die we nu hebben hopelijk nog lang bestaan.
printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd