Stichting Brein gaat achter Torrentspy, Mininova en Btjunkie aan

 zaterdag 08 december 2007 - 16:38:11 | Josh

Nu de laatste torrentsites de deur bij provider Leaseweb achter zich dicht hebben getrokken, heeft Stichting Brein tijd voor nieuwe zaken. De piraterijbestrijder zal Torrentspy, Mininova en Btjunkie op de korrel nemen.

Volgens Brein behoren Torrentspy, Mininova en Btjunkie tot de tien grootste torrentsites ter wereld en worden zij alle drie in Nederland gehost. Nadat de stichting eerder met succes alle door Leaseweb gehoste torrentsites bij die provider heeft weggesommeerd, heeft Brein nu tegen Tweakers.net bevestigd dat het andere Nederlandse providers gaat aanpakken.

'Wij vegen de Nederlandse stoep schoon', aldus Tim Kuik, directeur van Brein. Volgens Kuik zijn er nog tientallen torrentsites bij Nederlandse hostingproviders ondergebracht, waaronder enkele die bij Leaseweb zijn gevlucht. 'Als die niet verdwijnen, volgt civielrechtelijke actie; al sluiten wij ook een strafrechtelijke aangifte niet uit.'

Brein zal de uitspraak in de zogenoemde Everlasting-zaak gebruiken om providers te motiveren gegevens over de eigenaar van een torrentsite af te staan. In deze zaak oordeelde de rechtbank dat provider Leaseweb die gegevens aan Brein moest overhandigen. Volgens de piraterijwaakhond maakt deze uitspraak duidelijk wat de verplichtingen van providers zijn, als zij geconfronteerd worden met een klant die 'systematisch en structureel linkt naar illegale content'.

Een probleem is daarbij dat veel providers van dergelijke sites niet over betrouwbare klantgegevens beschikken. Hierdoor kan de eigenaar zijn site bij een andere provider voortzetten als de grond te heet onder zijn voeten wordt. 'Als hostingproviders hun klantgegevens niet controleren, lopen zij het risico dat ze zelf aansprakelijk worden gesteld voor schade uit onrechtmatig handelen van die klanten', zo waarschuwt Kuik.

Bron : Tweakers.net
torrent   brein   


printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd