NL artiesten zijn voor thuiskopieheffing

 dinsdag 23 juni 2009 - 15:41:51 | Arne

Vandaag is een petitie aangeboden in Den Haag die getekend is door 3600 Nederlandse artiesten. In deze petitie pleiten de artiesten voor de thuiskopieheffing en willen zij deze heffing graag ook regelen voor harddisks / harde schijven. De aangeboden petitie is opgesteld door Stichting Norma. Deze stichting behartigt de belangen van uitvoerende kunstenaars zoals muzikanten, acteurs en andere artiesten.

Ik hoor je denken "Stichting Norma? We hebben toch al Buma / Stemra?". Ja Buma Stemra houdt zich ook bezig met rechten op muziek, maar dan voor de auteurs, de schrijvers van muziek zeg maar. De stichting Norma helpt juist de uitvoerende artiesten, al is er in bepaalde gevallen natuurlijk wel overlap (een uitvoerende artiest die zelf ook het nummer geschreven heeft bijvoorbeeld).

Op 17 juni is een rapport auteursrecht uitgebracht door de Commissie Gerkens. Deze commissie pleit juist voor een geleidelijke afschaffing van de thuiskopieheffing. Dit omdat het eigenlijk niet meer gaat om het opslaan van muziek / video maar om het gebruik ervan. De heffing is dus volgens de commissie inmiddels wat achterhaald. De advocaat van stichting Norma stelt echter dat er in het rapport geen goede alternatieven worden genoemd voor de thuiskopieheffing.mp3   ipod   


printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd