Apple Safari 4 getest door ZDnet

 donderdag 11 juni 2009 - 12:07:14 | Arne

Vandaag heeft ZDnet de nieuwste versie van Apple Safari, versie 4, even goed onder het licht gehouden. Safari 4 is deze week ter download aangeboden en is, zoals de meesten wel weten denk ik, een freeware gratis Internet Browser.

Snelste browser

Apple claimt dat zij met Safari de snelste browser op de markt hebben gebracht. ZDnet geeft inderdaad toe dat deze browser zeer snel reageert, vermoedelijk dankzij een vernieuwde Javascript verwerker. Maar of het echt de allersnelste browser is dat is eigenlijk de vraag. En ook als dit waar zou zijn, hoeveel scheelt het met de andere browsers? En is snelheid iets dat bovenaan de verlanglijst staat van internetters? Ook Chrome van Google is snel te noemen, omdat het een lichte browser is, maar die biedt daarnaast ook diverse vernieuwende zaken.

Nieuwe functies

Er zitten een aantal aardige vernieuwingen in deze vooral "mooie" browser. Zo kun je de tabbladen in de browser met de muis naar een nieuw venster trekken (functie bestaat ook in Chrome). Dit erg handig wanneer je bijvoorbeeld graag met alt-tab tussen 2 websites wilt switchen.

Ook bevat Safari nu een functie met de naam "Top sites". Hier zie je op overzichtelijke wijze al jouw favoriete / meest bezochte websites in een soort thumbnail overzicht. Functie is vergelijkbaar met Opera’s Speed Dial en de Chrome-startpagina.

ZDnet is nog het meest onder de indruk van Cover flow. Deze functie is dan weer het meest te vergelijken met de bladertechniek die je in Itunes ziet met de albumcovers. In Safari zie je in Cover flow de eerder bezochte webpagina’s. En via de zoekbalk rechtsonder in Top Sites krijg je direct toegang tot de webhistorie en kun je typend of bladerend terug in de tijd gaan. Handig! Maar helaas mist Safari de handige zoekfunctie van Firefox en Chrome die bij het typen van een websiteadres al met suggesties komen.

Conclusie

Conclusie van ZDnet is dat het visueel een hele sterke browser is. Ook is Safari best snel te noemen. Maar helaas gebruikt de browser veel geheugen, blijft het wat haperen soms met plugins afspelen zoals flash en je kunt de browser via plugins niet lekker naar je eigen hand zetten wat bijvoorbeeld met Firefox wel heel goed kan. Dus een leuke browser voor extra erbij, maar misschien nog niet voldoende uniek om met name PC gebruikers te laten overstappen van Internet Explorer, Firefox of Google Chrome naar deze freeware browser.safari   apple   browser   


printervriendelijk

Zoeken Gratis Downloaden Freeware


Datum / tijd