Rechtzaak BREIN tegen Ziggo en XS4ALL over Pirate Bay

 Mark_Heyrman    11 jan. 2012
 Niets    Algemeen

Een rechter in Den Haag geeft BREIN gelijk want XS4all en Ziggo moeten de toegang tot the Pirate Bay blokkeren

Wij houden hier op deze freeware download site de ontwikkelingen rondom the Pirate Bay goed bij. Dit komt met name vanwege de diverse torrent software die je op deze site gratis kunt downloaden. Natuurlijk zijn wij geen voorstander voor het verpreiden en downloaden van illegale content zoals Cam speelfilms, videos, muziek, software, etc. Echter kun je met bittorrents meer downloaden dan alleen illegaal spul en het is jammer dat het bittorrent protocol als techniek zo'n slechte naam heeft (gekregen).

Een toch wel verassende uitspraak vandaag wat betreft de toegang tot een website waarop o.a. illegale content te vinden is. Een rechter in Den Haag geeft de stichting BREIN gelijk en vindt dat inderdaad Internet Providers (mede) verantwoordelijk zijn voor het beschermen van auteursrechten. Door deze uitspraak moeten XS4all en Ziggo (2 grote internet toegang providers) hun klanten de toegang tot de website The Pirate Bay moeten ontzeggen door deze site te blokkeren.

Brein heeft door TNO een paar keer een onderzoek laten doen naar de content die via The Pirate Bay kan worden gedownload. Uit het onderzoek is gebleken dat deze torrent indexeer site dat ongeveer 80% van het totale aanbod op The Pirate Bay illegale content is (games, muziek, software, films, etc.). Daarnaast acht de rechtbank bewezen dat ongeveer 4,5 % van de XS4all klanten en ongeveer 30 % van de Ziggo abonnees recentelijk muziek en / of films en / of games hebben gedownload en geupload (want dat is het principe van torrents) via The Pirate Bay.


Veel mensen zullen nu denken: "Prima toch, je mag toch niet illegaal downloaden!". Dit is eigenlijk al geen juiste uitspraak. Je mag namelijk in Nederland wel muziek op legale wijze downloaden, alleen niet uploaden! Daarbij gaat het niet alleen om The Pirate Bay. Zoals op correcte wijze ook al werd genoemd in het pirate bay artikel van Frankwatching, er is nu een precedent. Op basis van deze uitspraak kunnen partijen straks aan de rechter vragen om ook andere sites te laten blokkeren. Eigenlijk is het gewoon censuur, ongeacht de reden. Wanneer bevat een site voldoende illegaal materiaal om de site te laten blokkeren? Daarbij zijn de providers niet blij met de uitspraak vanwege de nieuwe rol die ze hiermee krijgen, waakhond van internet content. Of zoals te lezen is in het artikel van Emerce, "De providers willen geen politie van het internet zijn". Hoe moeten de providers in de gaten houden wat er wereldwijd allemaal op het internet te vinden is? Helemaal waterdicht zijn de ip-nummer blokkades ook niet. Je kunt via een zogenaamde anonieme webproxy aanbieder of via zogenaamde virtual hosting toch toegang krijgen tot sites. Misschien niet iets dat een standaard internet gebruiker zal doen, maar is dit type gebruiker dan wel iemand die torrents download!?