FTD meldt rechtbank: geen inbreuk op auteursrechten

 Mark_Heyrman    17 sep. 2009
 Niets    Algemeen

Makers van het freeware programma FTD hebben aan de Haarlemse rechtbank een reactie gestuurd waarin ze onder andere aangeven dat downloaden in Nederland legaal is zolang het voor eigen gebruik is.

Zoals eerder op deze website gemeld heeft FTD een rechtzaak aangespannen tegen BREIN. Eén van de eisen van FTD is dat BREIN niet meer mag roepen dat FTD strafbaar handelt met de dienst / software die ze bieden. BREIN stelt dat het zakenmodel van FTD is gebaseerd op het illegale download aanbod op USEnet en dit is volgens BREIN strafbaar.

Makers van het freeware programma FTD hebben aan de Haarlemse rechtbank een reactie gestuurd waarin ze, onder andere, aangeven dat downloaden in Nederland legaal is zolang het voor eigen gebruik is. FTD heeft een zogenaamde conclusie van antwoord aan de rechtbank verzonden, een brief dus. Hierin geven ze een aantal argumenten aan waarom FTD niet illegaal is of illegaal handelt.
- downloaden voor eigen gebruik is legaal (althans wat betreft films en muziek)
- er zijn ook andere manieren om downloads op USENET te vinden
- FTD is niet verbonden of betrokken bij het uploaden naar USENET, FTD is geen upload tool

De makers van FTD geven dus ook aan dat er nog voldoende alternatieven zijn op internet om bestanden (films, software, muziek, etc.) op usenet te vinden. Denk daarbij aan diverse forums, NZB zoekmachines, etc. BREIN geeft namelijk aan dat FTD juist een onmisbare schakel is geworden bij het downloaden van USEnet (nieuwsgroepen). De makers hebben nog een argument, FTD bevat slechts informatie over downloads die al lang op de nieuwsgroepen staan. Iemand heeft de bestanden al geupload voordat er melding van wordt gemaakt op FTD. Maar BREIN geeft aan dat de zogenaamde spotters voor 90% zelf ook de uploaders zijn.

Tenslotte heeft FTD nog een afwijkend verweer, ze vinden BREIN geen partij in deze claim. "BREIN lijdt zelf geen schade aan het downloaden via USENET, BREIN kan dus zelf geen schadevergoeding eisen. Je kan geen vergoeding eisen voor andermans schade.". Het is de vraag of deze stelling op gaat. Zouden ze hier gelijk in krijgen dan moeten eerdere rechtzaken in het voordeel van BREIN moeten worden teruggeroepen.